Com ens enfoquem des dels centres en la Salut Mental Interdisciplinària

Durant els darrers anys, especialment després de l’impacte global de la COVID-19, s’ha incrementat la visibilitat dels problemes de salut mental a la població en general. Aquesta situació no exclou la gent gran, ja que segons l‘Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Global Health Data Exchange (GHDx), aproximadament un 14% dels adults majors de 60 anys viuen amb un trastorn mental.

A les residències, s’observa que els residents no solament pateixen aquests trastorns, sinó que també es veuen afectats per factors com la solitud, la tristesa i el dol. Per aquest motiu, s’adopta un enfocament interdisciplinari, adaptant-se a les necessitats individuals dels usuaris i utilitzant la història de vida com a eina fonamental per intervenir i fomentar la seva salut mental.

Ens preguntem, quin és el nostre paper des de les residències en tot això? Conèixer cada cas de manera específica ens permet identificar els factors clau que promouen el benestar de les persones residents. Elaborant activitats i rutines personalitzades, permetem que cada usuari segueixi sentint-se realitzat, gaudeixi de les seves aficions, descobreixi noves activitats i continue aprenent, promovent així l’envelliment actiu.

La interacció social juga un paper crucial en la tercera edat. La psiquiatra Marian Rojas-Estapé destaca la importància de mantenir relacions socials sanes i positives, les quals generen oxitocina, coneguda com l’hormona de la felicitat. A més, estudis recents suggereixen que realitzar exercici físic regularment no només manté la independència funcional sinó que també millora l’autoestima i la salut mental de la gent gran, augmentant els nivells d’oxitocina.

Amb aquestes eines i un treball en equip des de totes les àrees, ens comprometem a millorar i afavorir el benestar psicològic dels nostres usuaris, assegurant que la seva estada en els nostres centres sigui tan enriquidora i positiva com sigui possible.


Basat en l’article de la psicòloga Laura Reyes, de l’equip de Residència i Centre de Dia Jardins de Corbera, publicat a la revista Geriatricarea


Ves al contingut