MALALTIES NEURODEGENERATIVES

Què són les malalties neurodegeneratives

Denominem malalties neurodegeneratives a aquelles malalties en les que hi ha una afectació i una degeneració del sistema nerviós. Alguns tipus de malalties neurodegeneratives són les demències, sent la més frequent la malaltia d’Alzheimer. D’altres tipus de malalties són, per exemple, la malaltia de Parkinson, l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) o demències d’origen vascular, entre d’altres. L’origen d’aquests tipus de trastorns o malalties poden ser múltiples i no sempre està clara la causa concreta que provoca l’aparició d’aquestes patologies.

Símptomes

L’aparició dels símptomes en aquestes malalties dependrà de la zona del sistema nerviós que presenti afectació. En algunes malalties l’afectació inicial té a veure amb zones concretes que provoquen disfuncionalitat en àrees localitzades. Per exemple, en la malaltia de Parkinson, la disfunció és preferentment motora, però en d’altres malalties la degeneració comença afectant aspectes cognitiu-conductuals (com per exemple en la malaltia d’Alzheimer).

Evolució

Les malalties neurodegeneratives són una de les causes més freqüents i rellevants de discapacitat, ja que normalment empitjoren al llarg del temps i no tenen cura. La neurodegeneració progressiva acabarà provocant la limitació de funcions i la progressiva incapacitat de la persona per enfrontar-se a les demandes de l’entorn.

Tractament

Actualment no es disposen de tractaments que resolguin aquests procesos. L’actuació davant aquestes patologies es basa en pal·liar bàsicament aspectes simptomàtics o per minimitzar el procés degeneratiu. Resulta primordial, en aquests casos, focalitzar les intervencions sobre el tipus i nivell d’activitat de la persona per tal que es mantingui en les condicions més òptimes possibles i proporcionar-li mantenir el màxim d’autonomia i de qualitat de vida durant el major temps possible.

A VIMA

QUE T’OFERIM?

Tots els centres VIMA compten amb professionals pluridisciplinars que ofereixen una atenció especialitzada per a persones amb deteriorament cognitiu causat per l’avanç de les malalties neurodegeneratives.

Alguns dels nostres centres incorporen una unitat psicogeriàtrica per a persones d’edat avançada que conviuen amb la demència i/o trastorns psiquiàtrics i requereixen d’un abordatge terapèutic específic, d’un entorn ambiental amb un disseny adaptat i una tecnologia específicament pensada per aquest tipus de malalties. La USE, la Unitat d’Atenció Psicogeriàtrica dóna resposta a aquestes necessitats.

CENTRES ESPECIALITZATS

Podem ajudar-te?

Estem al teu servei. Si necessites més informació sobre un centre, una de les nostres especialitats o per qualsevol consulta, contacta amb nosaltres.

Skip to content