ICTUS

Què és l’ictus

L’ictus o com també se’l coneix, vessament cerebral, embòlia, trombosi cerebral o apoplexia és la conseqüència de la interrupció sobtada del flux sanguini a una part del cervell (isquèmia cerebral) o per la ruptura d’una artèria o vena (hemorràgia cerebral). Quan la sang no arriba d’una manera adequada, la funció de part del cervell que ha quedat afectat es pot alterar de forma transitòria o permanent.

Com es manifesta

És habitual que es manifesti amb mal de cap, pèrdua de força o sensibilitat, dificultat per parlar o mantenir l’equilibri, alteracions visuals i, en ocasions, amb convulsions.

Evolució

El factor que determina l’abast de les seqüeles posteriors a un ictus és la seva gravetat inicial que està relacionada amb la mida de l’arteria obstruïda i l’àrea del cervell lesionat. Altres factors principals són l’edat, tot i que una salut prèvia afavoreix a la recuperació de l’ictus amb independència de l’edat del pacient. Les persones que han patit un ictus poden patir algunes complicacions i seqüeles:

Tractament

La fisioteràpia busca minimitzar els dèficits o discapacitats experimentades pel pacient. Es realitza mitjançant mobilitzacions passives de les extremitats afectades, estimulació propioceptiva i sensorial de l’hemicos afectat, millorar l’equilibri, reeducació de marxa. Tot sempre en funció de les seqüeles establertes. La Teràpia Ocupacional treballa per millorar la coordinació i destresa manual, procurar la independència en les activitats de la vida diària bàsiques i adaptar el medi a les seves necessitats.

El logopeda s’encarrega de treballar els possibles trastorns de llenguatge o de la parla fent una tasca amb el pacient per millorar tant la comprensió com l’expressió del llenguatge així com realitzar una correcte vocalització en la parla.

Amb el psicòleg s’afronten els canvis emocionals que sorgeixen arrel de la lesió cerebral, a més d’aprendre a gestionar les dificultats que poden aparèixer en el seu dia adia. També serà de vital importància fer una intervenció en les capacitats cognitives afectades per tal de minimitzar l’impacte en la seva vida quotidiana.  

A VIMA

QUE T’OFERIM?

Tots els centres VIMA ofereixen una atenció especialitzada per a persones que presenten un trastorn neurodegeneratiu i compten amb professionals experts en atenció psicològica, rehabilitació, atenció gerontològica.

Alguns dels nostres centres incorporen una unitat psicogeriàtrica per a persones d’edat avançada que requereixen d’un abordatge terapèutic específic o d’una unitat de rehabilitació intensiva per al tractament integral de lesions musculars o pèrdua de mobilitat a causa d’accident o malaltia.

CENTRES ESPECIALITZATS

Podem ajudar-te?

Estem al teu servei. Si necessites més informació sobre un centre, una de les nostres especialitats o per qualsevol consulta, contacta amb nosaltres.

Skip to content